Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med genomtänkt arbetsmiljö

/
  • Vi tillbringar den större delen av vår vakna tid på arbetet, och därför är det viktigt att denna miljö är genomtänkt och välplanerad.

Annons

Vi trivs sämst i öppna landskap. Det visar så gott som all forskning om kontorsmiljö och hälsa, enligt en australiensk sammanställning. Allra bäst mår de som har ett eget rum med en dörr som de kan stänga om sig. Ändå blir öppna kontorslandskap allt vanligare.

Det senaste skriket är det så kallade flexkontoret, där medarbetarna inte ens har någon egen plats, bara ett litet skåp där de låser in sina saker. Personliga tillhörigheter, såsom inramade familjefoton, är förbjudna, och ingen får lämna arbetsmaterial framme.

Tanken med flexkontoret är en arbetsplats där alla umgås med alla, och där den som för tillfället behöver arbeta ostörd sätter sig i ett mötesrum.

Men de praktiska problemen är flera.

Dels kräver många arbetsuppgifter koncentration, vilket gör myllret och sorlet och de ständiga avbrotten när kollegor söker kontakt till ett stressmoment. Flexkontoret gynnar därför framför allt utåtriktade personer som gillar att småprata och som ofta behöver hjälp. Det framkommer bland annat i en kanadensisk fältstudie.

Dessutom tas sällan någon hänsyn till om flexkontoret verkligen passar den typ av verksamhet som kontoret ägnar sig åt. På flera håll måste nu socialsekreterare och Försäkringskassans handläggare sitta och diskutera sekretessbelagda uppgifter inför öppen ridå. Detta är under all kritik.

Men det största problemet är att flexkontoren ofta byggs för att spara pengar. De förutsätter att alla inte hela tiden behöver sitta på en egen plats, och har därför inte rum för alla på en gång. Kostnaderna kan därmed sänkas med så mycket som hälften. Det innebär dock att de som kommer sist till jobbet inte sällan får tränga ihop sig i små fönsterlösa skrubbar, arbeta ståendes vid barbord hela dagen eller sitta på en plats där de inte har möjlighet att ta emot telefonsamtal.

Även om arbetsgivaren kortsiktigt sparar in pengar för lokalkostnader har en dansk rapport kommit fram till att sjukfrånvaron samtidigt är två, tre dagar fler per person och år i öppna kontorslandskap. I en svensk doktorsavhandling framkommer dessutom att personalens prestationer är upp till en tiondel lägre.

Vi tillbringar den större delen av vår vakna tid på arbetet, och därför är det viktigt att denna miljö är genomtänkt och välplanerad. Så är det sällan på flexkontoren, vars hela grundidé är att det bokstavligen inte finns plats för människor. På denna krassa verklighet biter inte dumsnåla managementfloskler om dynamik, kreativitet och synergieffekter.

Mer läsning

Annons