Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skator lika självmedvetna som apor

/

Vissa fåglar är lika självmedvetna som människoapor.
Den häpnadsväckande slutsatsen dras i en studie som visar att vanliga skator kan känna igen sig själva i en spegel. Enligt rådande teorier borde det vara omöjligt.

Annons

Detta kan möjligen låta lite överraskande. Det är känt att kråkfåglar har hög mental kapacitet, och deras relativa hjärnstorlek är imponerande.
Men även den absoluta storleken har antagits ha avgörande betydelse. Kråkfåglar har de facto mycket små hjärnor i jämförelse med gorillor och schimpanser. Hjärnan hos en korp väger 15 till 17 gram. Hos en skata väger den ännu mindre, bara runt 7 gram. Det ska jämföras med en schimpans där vikten ligger runt 400 gram.
Dessutom är fåglars hjärnor uppbyggda på ett annat sätt än däggdjurshjärnor. Fåglarna saknar neocortex, det lager av nervceller som bildar den yttre delen av hjärnbarken hos däggdjur, och som styr många av de beteenden vi uppfattar som avancerade – rumslig orientering, medvetna tankar, fattningsförmåga. Om det är någonstans vårt självmedvetande sitter så är det där.

Självmedvetande hos fåglar borde med andra ord vara näst intill omöjligt. Men den nya studien, som utförts av tyska forskare under ledning av neurologen Helmut Prior vid universitetet i Frankfurt, avslöjar att vi länge haft en alltför däggdjurscentrerad bild av hjärnans funktioner. Evolutionen tycks, i åtminstone ett fall, ha åstadkommit självmedvetande utan neocortex.
Prior och hans kollegor, som redovisar sina resultat i den vetenskapliga tidskriften PLoS Biology, testade fåglarnas reaktioner på spegelbilder på flera olika sätt. Fem skator – Gerti, Goldie, Harvey, Lilly och Schatzi – deltog i alla testerna.
Först fick fåglarna bekanta sig med speglarna. Det visade sig att deras reaktioner var högst individuella. Till en början gick de till anfall vilket antyder att de först uppfattade spegelbilderna som främmande skator. Sedan undersöktes de nya föremålen noggrant. Några av fåglarna tittade också flera gånger bakom speglarna.

Efter det tappade tre av dem, Gerti, Goldie och Schatzi, snabbt intresset för speglarna. Två av fåglarna, Harvey och Lilly, fortsatte dock envetet att visa aggressivitet under hela testet.
Det verkliga testet kom när fåglarna förseddes med små färgmärken på halsen. Gerti, Goldie och Schatzi blev omedelbart intresserade. De granskade sin egen spegelbild och började snart att undersöka halsen med näbben – uppenbart i avsikt att komma underfund med vad märket var för något. Sedan plockade de bort märket.
Ingen av de tre fåglarna pickade någonsin på märket på spegelbilden, bara på sig själva. Och när märket väl var avlägsnat brydde de sig inte längre om speglarna. De tre skatorna tycktes klart uppfatta att det var sin egen spegelbild de hade framför sig.

Intressant nog reagerade inte Harvey och Lilly på samma sätt. De fortsatte att reagera som om det var främmande skator de hade framför sig.
Det senare kan förefallas märkligt men faktum är att tester med schimpanser ger samma resultat. Vissa individer har klart för sig vad en spegelbild är, andra inte. Några är smarta, andra inte.
Slutsatsen blir att skator – liksom möjligen andra kråkfåglar – har självmedvetande, åtminstone till en viss gräns. Tidigare har detta bara påvisats hos människoapor, elefanter och flasknosdelfiner. Inte illa för en hjärna som väger sju gram och saknar neocortex.
Enligt de tyska forskarna är det uppenbart att fåglar har något annat bakom pannbenet som fyller samma funktion som neocortex. De tyska forskarna pekar på att fågelhjärnan, i stället för en hjärnbark som är skiktad i tunna lager med grå celler, tycks ha sina nervceller organiserade i kluster eller anhopningar. Där någonstans sitter troligen deras kognitiva centrum. De nya rönen visar att det är hög tid att titta närmare på hur dessa anhopningar fungerar.

Mer läsning

Annons