Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clara firar med grötfrukost

/
  • Clara Bergel Jansson börjar sin dag med grötfrukost. Att både fira födelsedag och julafton tycker hon inte något märkvärdigt.
  • Clara Bergel Jansson börjar sin dag med grötfrukost. Att både fira födelsedag och julafton tycker hon inte något märkvärdigt.
  • Clara Bergel Jansson börjar sin dag med grötfrukost. Att både fira födelsedag och julafton tycker hon inte något märkvärdigt.

- När man var liten var julafton alltid magisk, säger Clara Bergel Jansson.
Julafton är fortfarande en underbar dag för Clara. Dels för att hon får vara tillsammans med sin familj men naturligtvis också för att hon fyller år.

Annons

Att fylla år på julafton kanske inte låter speciellt roligt. Att under en och samma dag både fira födelsedag och jul. Clara Bergel Jansson vet inget annat och tycker inte det har varit något negativt med det.

Clara är uppvuxen i Uppsala och när hon var liten blev hon alltid firad från morgonen och under halva dagen. Familjen var samlad och de klädde granen, umgicks och ägnade dagen åt varandra. Ibland kunde de också besöka gudstjänsten. När hon sedan pluggat färdigt och började arbeta i Gävle blev det mycket jobb på julafton, men allt eftersom har familjen skapat sina egna traditioner.

- Jag tycker det är viktigt med traditioner, säger Clara, så gott det går tycker jag man ska försöka bevara det man är uppvuxen med eller det man senare skapar själv. Det är viktigt för både barn och vuxna.

Hennes egen dag börjar alltid med grötfrukost. När barnen var yngre och bodde hemma blev det naturligt att bli firad på morgonen. Numera försöker dottern som fortfarande bor i Gävle att komma med barnbarnen på morgonen, och de andra barnen kommer allteftersom, så traditionen håller i sig.

- Men vi firar inte med frukost på säng, säger Clara, utan vi tar det vid köksbordet i stället.

Clara är kyrkoherde i Hille församling och i och med detta har juldagarna ofta varit bokade för jobb. Antingen jobbar hon vid julkrubban, midnattsmässan eller vid julottan.

- Visst har det ibland varit mycket man ska hinna med under dagen, säger Clara, det gäller att planera. Men det är klart, många julaftonsnätter har gått åt till att skriva på någon predikan.

En annan sak som varit viktig inför födelsedagsfirandet är att Claras presenter inte ska vara inslagna i julpapper. Paketen på förmiddagen är presenter och paketen på kvällen är julklappar. Det ska vara skillnad.

Att ha födelsedagskalas är ofta viktigt, åtminstone när man är barn. Men det har inte varit aktuellt för Clara.

- Nej, det var inte läge, säger hon, ingen har tid att komma på kalas en julafton. Men däremot har jag haft mina kalas när det varit dags för julgransplundring. Så jag har inte varit helt utan födelsedagskalas.

Vid jämna födelsedagar, typ 40 eller 50 år, har hon också firat i efterskott.

- Men någon gång har jag faktiskt haft öppet hus, en eller två timmar, just på julafton, säger Clara. Och visst har det kommit folk då också.

Numera är inte själva födelsedagsfirandet lika viktigt för Clara.

- Nej, det viktiga är att samla hela familjen och kunna fira tillsammans, och när det nu också finns barnbarn med är det ju extra roligt. Vi samlas hela släkten hemma hos dottern så de små får vara hemma. Så nu har min födelsedag hamnat lite skymundan, skrattar Clara.

Mer läsning

Annons