Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria har öppet hus på sin födelsedag

/

Annons

På födelsedagen bjuder Maria Stjerndorff in till öppet hus, men firandet har redan startat med en resa till New York.

– Jag har länge velat åka dit och antytt det, säger hon och ler.

Maken Peter förstod vinken och de reste på tu man hand, utan de tre sönerna.

– Jag ville så gärna få gå i Central park och titta.

Så det blev långa promenader där, men också besöket vid Ground zero och på museerna Metropolitan och Guggenheim gjorde intryck.

Båda två är präster och kyrkobesöken blev många. Liksom bokhandelsbesöken. Med sig hem har de böcker som nu konkurrerar med kurslitteraturen i kyrkoherdeutbildningen som Maria Stjerndorff går under det här året.

– Någon gång kan jag tänka mig att söka en kyrkoherdetjänst.

Men inte just nu. Hon har precis sagt upp sig från tjänsten som komminister i Maria församling för att byta jobb och söker den lediga komministertjänsten i Valbo. Efter åtta år i Maria församling kände hon att det var dags för något nytt.

Egentligen hade Maria Stjerndorff tänkt att bli församlingsassistent. I samband med konfirmationen blev hon aktiv i Kyrkans ungdom och när det var dags att tänka på yrkesval tyckte hon att det verkade bra.

Men utbildningen höll på att göras om och i väntan på det började hon på det religionsvetenskapliga programmet i Uppsala. Under en praktik insåg hon att det var präst hon skulle bli.

Under utbildningen träffade hon också den blivande maken Peter. Han blev klar före henne och eftersom hon hade trivts så bra under en praktik i Sandviken sökte han jobb i trakten och fick börja i Gävle.

Själv blev hon pastorsadjunkt i Sandviken till dess att första sonen kom och sedan fortsatte hon i Valbo innan hon kom till Maria församling.

– När barnen från skolan kommer på besök brukar de fråga: Heter det Mariakyrkan för att du jobbar där?

Men de listar snabbt ut vilken Maria församlingen är döpt efter.

På dagens öppna hus i församlingshemmet Staffans Hus är vänner, arbetskamrater och släktingar bjudna. Hon har önskat sig bidrag till Den gode herdens skola i Betlehem, en flickskola från förskoleklass till gymnasiet, i present.

– Det känns bra, vi har saker så det räcker. Jag tycker om att få paket, när någon har tänkt ut något, men det ska inte vara ett måste.

Mer läsning

Annons