Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael firar på hemlig ort

/
  • Det är dyra instrument som violinbyggarmästare Michael Wallmo har att göra med, det finns inget utrymme för misstag. I dag fyller han 60 år.
  • Det är dyra instrument som violinbyggarmästare Michael Wallmo har att göra med, det finns inget utrymme för misstag. I dag fyller han 60 år.
  • Det är dyra instrument som violinbyggarmästare Michael Wallmo har att göra med, det finns inget utrymme för misstag. I dag fyller han 60 år.
  • I butiken står instrumenten på rad.
  • I butiken står instrumenten på rad.

- Det är nästan bara fördelar med att ha jobbet hemma, tänk bara vilken bra hyresvärd man har, skrattar Michael Wallmo.
I dag fyller han 60 år och hur födelsedagen ser ut, vet han i skrivande stund inte alls. Han har blivit "kidnappad" av familjen.

Annons

Musiken har alltid funnits i Michael Wallmos liv. Han började tidigt spela gitarr, men under 70-talet när kombinationen av rock och folkmusik började höras, ville han i stället spela fiol.

Han har gått en fyraårig fiolbyggarutbildning som tidigare fanns i Leksand och kan i dag titulera sig violinbyggarmästare. Arbetet innebär att man mestadels reparerar instrument, men även bygger nya.

- Numera finns ingen utbildning i Sverige, säger Michael, man får i stället gå som lärling och själv ta kontakt med någon fiolbyggare. Jag har en lärling som går hos mig sedan en tid tillbaka, det är trevligt.

Det är inte några billiga instrument vi talar om, en av de dyraste fiolerna som Michael har reparerat var från 1600-talet och det tog över ett år att få den färdig.

- Detta var tio år sedan och på den tiden var den värd uppåt en miljon, i dag är den säkert värd flera miljoner, säger Michael.

Bara stråkarna kan vara värda uppåt en halv miljon.

- Man tänker kanske inte på att stråkarna också är oerhört viktiga, säger Michael, men det finns ju så klart olika prisklasser även bland dem. Har man en gång haft en bra stråke, byter man inte gärna ner sig.

Sedan tre år tillbaka har Michael sin butik och verkstad hemma i huset, men han har tidigare huserat i bland annat Berggrenska, Börshuset och i en flygel på slottet.

- Det är jätteskönt att ha jobbet hemma, säger Michael, eftersom jag har barn i skolåldern kan jag kombinera familjelivet och jobbet på ett bra sätt, och skulle jag behöva jobba extra är det bara att gå ner i källaren.

Många av hans kunder kommer från orkestrarna runt om i länet, men även musiker inom folkmusiken, kulturskolan och många amatörer hör av sig. Han har även kunder från övriga delar av landet, som till exempel Norrland, Göteborg och Stockholm.

- Det finns bara 18 fiolbyggarmästare i Sverige, så det finns alltid jobb för oss, säger Michael.

Hur ser fritiden ut, hinner du någonting annat?

- Nästan inte, skrattar Michael, har man barn i skolåldern och ett jobb man lever för, finns det inte så mycket annat. Men eftersom mitt jobb också är mitt största intresse är det inget jag ser som negativt.

Åldersnoja? Hur länge har du tänkt jobba?

- Någon åldersnoja har jag inte, säger Michael, 60 år låter äldre än vad det är och hur jag känner mig. Och med tanke på det, har jag nog tänkt att jobba så länge jag kan och känner att det är roligt. Att gå i pension vid 65 år finns inte med i min planering.

I dag fyller alltså Michael 60 år och sedan i går är han "kidnappad" av familjen.

- Jag vet bara att vi ska söderut, säger Michael, men jag hade nog tänkt jobba igen på måndag, eventuellt tisdag, så det blir nog ingen längre tripp. Jag tycker inte särskilt mycket om att bli uppmärksammad och vi är så stor släkt, så det känns perfekt att bara få åka bort med närmaste familjen.

Mer läsning

Annons