Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sissi" 100 år, har haft ett händelserikt liv

/

Signe "Sissi" Hedlund tar emot i fin svart-vit klänning, pärlhalsband runt halsen och rött läppstift.
– Jag var till frissan häromdagen och gjorde mig fin, säger "Sissi".
Klart man ska vara fin till sin 100-årsdag. I dag väntar kalas för släkt och vänner.

Annons

Man hinner med mycket i sitt liv om man lever till 100 år. Signe Hedlund, eller "Sissi" som han alltid kallats, är inget undantag. Det bara bubblar ur henne allt hon vill berätta om vad han gjort. Visst märks det att hon tillbringat många år i Stockholm, stockholmskan bryter igenom då och då.

"Sissi" Hedlund är född i Gävle, närmare bestämt vid Blåsåsen, där familjen hade hus. Pappa jobbade vid järnvägen, så "Sissi" har åkt mycket tåg och sett det mesta av Sverige.

– Vi hade getter på gården, så jag är uppvuxen på getmjölk, det var väl därför jag var så tjock som barn, skrattar "Sissi".

Hon började tidigt att jobba och var bland annat i Furuvik, dessutom hade hon kiosk i Boulognerskogen en period.

När "Sissi" var i 30-årsåldern flyttade hon till Stockholm. Hon var ett tag både på NK och Pub, men fick sedan jobb som kassörska på Systembolaget. Hon var på flera olika platser, men mestadels i en butik på Östermalm.

– Tänk vilka trevliga kunder jag hade då. Både Ernst-Hugo Järegård och Sven-Bertil Taube tyckte om att handla av mig. Mycket trevliga människor.

Hon jobbade vid Systembolaget fram till sin pension, sen tog kärleken Helmer henne tillbaka till Gävle.

Teater har alltid varit ett stort intresse. Hon började spela redan i skolan och fortsatte sedan fram till den sista rollen hon hade som statist när hon var närmare 90 år.

– Tänk att jag har spelat på Stadsteatern i Stockholm, det var Peer Gynt och jag spelade med bland annat Krister Henriksson.

Det sista hon var med i var som statist med Folkteatern i Gasklockorna.

– Då satt jag bredvid Rolf Lassgård. Men vilken trevlig man det är, så vanlig, ödmjuk och vänlig.

Att resa har varit ett stort intresse för "Sissi". I många, många år åkte hon med sin dåvarande fästman till Kanarieöarna, men hon har sett mycket annat och även varit över till USA och bland annat Kalifornien och Los Angeles.

På somrarna har "Sissi" tillbringat mycket tid i Stockholms skärgård och Vättersö. Där hade hennes fästman ett hus och även fast hon flyttat tillbaka till Gävle åkte hon, tills för några år sedan, gärna ner någon vecka på sommaren för att få njuta av skärgården.

Hon trivs bra i sin lägenhet och har en härlig balkong i solläge som hon gärna utnyttjar sommartid. Högst upp i huset finns en samlingssal som man kan låna och där brukar det även vara olika tillställningar ibland, såsom surströmmingsfest och höstfest.

– Tidigare bodde jag på Nordost, men det var lite stojigt och livligt. Här har jag bott sedan jag var 90 år och tycker det är jättebra.

Visst har synen och hörseln blivit sämre, och numera går hon inte gärna ut, hon blir fort trött. Hon har hjälp med det mesta från hemtjänsten, dessutom kommer hennes gode man och hälsar på och hjälper henne med olika saker.

– Ja, det är jobbigt med synen som blivit sämre, hörseln klarar jag i alla fall med hörapparat, men usch vad jag blivit glömsk, utbrister "Sissi".

Men fyller man 100 år, får man allt ha lite skavanker. Och det är ändå en sprudlande glad och pigg "Sissi" som säger hej då. I dag väntar kalas i samlingssalen som hon lånat.

Mer läsning

Annons