Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

Annons

Sent nådde oss budet att vår vän Anders Hendel i Gävle avlidit, 77 år gammal, efter en kort tids sjukdom.

*

Anders var en av våra äldsta vänner. Vi har hållit kontakten genom alla år. Träffades redan 1952 i Nora realskola. Anders var född i Eskilstuna och enda barnet. Mamman dog tidigt och Anders växte upp hos sin moster Alma Pettersson i Nora, småskolelärarinna och noraprofil. Alma var utåtriktad, humoristisk och ständigt i farten. Ibland hann hon inte i tid till lektionerna och man såg barnen vänta på led utanför skolan.

Anders var mer eftertänksam och hans humor underfundig. Han hade börjat skolan som sexåring, tidigt fått klara sig själv och ta ansvar. Redan som tolvåring hade han egen lägenhet - moster Alma hade nämligen hyrt två lägenheter i samma villa. Tiden i Nora var lycklig, ointresserade som vi var av världsläget. Visst hade vi hört om Koreakriget och atombombshotet, men i vår isolerade värld var musiken det viktigaste. En lärare hade rekommenderat oss att lyssna på Bunk Johnson och Ferdinand Jelly Roll Morton. Vi fick smak för New Orleans jazz och började samla 78 varvs så kallade stenkakor. En bra början, men vi ville ha mer och närmaste stad, där man kunde köpa jazzskivor var Örebro. En äldre kompis som pluggade där såg till att vi fick det senaste i skivväg.

Anders köpte trombon. Klarinett och piano hade vi tidigare. Tyvärr kom vi aldrig riktigt igång. Saknade trumpetare och någon som kunde skriva ut ackorden och visa hur enkelt man kunde spela både melodi och improvisera utan att använda noter. 1956 hade vi gått ut realskolan och Anders flyttade till pappan i Eskilstuna för att gå i gymnasiet. Efter ett par år i Uppsala började han på Chalmers i Göteborg och blev civilingenjör 1969.

Anders stora intresse var tåg och han ville gärna komma in vid SJ eller TGOJ, men konjunkturerna var ogynnsamma. Han kompletterade utbildningen med pedagogik och undervisade i gymnasiet, först i Arvika och sedan under många år i Gävle.

I Gävle fick han utlopp för sitt tågintresse som medlem i Järnvägsmusei Vänner, där han också några år var ordförande.

Sina semestrar reste han givetvis med tåg i Europa. Nästan bara när han besökte kusinen i Karlskrona tog han bilen. På återvägen glömde han aldrig att hälsa på oss vänner. Sista gången vi träffades i Nora var 2010. I Nora var allt sig likt. Torget omgärdat av stadshotellet, kyrkan, gamla apoteket och förre trafikchefens gula trävilla. Det var som att stiga in i en av Maria Langs 1950-talsdeckare, som ju utspelades i Nora, och kallades Skoga i böckerna.

Anders bodde ensam och det var antagligen därför som vi inte fick veta att han lagts in på sjukhus och avlidit den 4 juni. Först den 30 augusti informerades vi genom en advokatbyrå.

Vi saknar vår vän Anders och tänker på alla trevliga stunder vi tillbringat tillsammans.

Göran Garvén

Nils C. J. Carlborg

Mer läsning

Annons