Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

Annons

En lång vänskap har nått sitt slut. Marita Elfstrand avled den 7 oktober i en ålder av 77 år. Hon sörjs närmast av sonen Dodo med maka Karin och barnbarn.

*

Vi träffades som femåringar genom våra föräldrar och sedan hamnade vi i samma klass i fyra år. Vi talar om tidigt 40-tal och livet såg helt annorlunda ut än i dag. Marita skaffade sig snabbt en stor vänkrets och var en samlande kraft som höll ihop oss.

Otaliga fester arrangerades och då framför allt på somrarna i hennes paradis ute på sommarstället Sjövik i Gävle.

Hon lärde sig segla på Gefle Segel Sällskap och fick därigenom en grundlig kunskap om sjön och seglingens villkor. Kappsegling fanns här alltid med som en stark del och hon släppte aldrig den utmaningen. I nästan 70 år var det tävlingsmomentet som lockade henne och hon ställde flitigt upp på klubbens tävlingar från tidigt 50-tal i stjärnbåt, till i dag i Lysklassen i sin familjebåt med det passande namnet Revansch.

Längtan till havet gjorde att hon dessutom varje sommar i vuxen ålder långfärdsseglade med sina kära i svenska skärgården. Härigenom förde hon över sina sjökunskaper till sonen Dodo och sedan till barnbarnen Clara och Cajsa.

Engagemanget i Gefle Segel Sällskap var något utöver det vanliga och hon var allt ifrån vice ordförande till mångårig klubbmästare in till i dag. Att hon dessutom valts till hedersledamot var mer än välförtjänt och applåderades av alla.

På midsommarafton samlade Marita varje år ett stort antal vänner på Sjövik och några har till och med varit med i närmare 50 år.

Men det räckte inte med midsommarfirandet på Sjövik utan från tidig morgon samma dag var hon som klubbmästare på segelsällskapet engagerad i resandet av midsommarstången och såg till att klubbens medlemmar med barn fick fira en typisk svensk midsommarafton. Vilken energi!

Marita tog studenten på läroverket i Gävle, och tog sedan en fil kand examen vid Stockholms universitet och undervisade därefter på gymnasienivå i språk.

Hennes vänner fanns runt om i Sverige och hon bodde några år i Göteborg där Dodo blev kvar och bildade familj medan Marita återvände till Gävle även om hon efter pensioneringen vistades halvårsvis i Spanien.

Vi alla hennes vänner väntade ivrigt på när hon skulle komma till Sverige och när datumet var fastställt spred det sig som en löpeld runt om i landet. Det var som när flyttfåglarna kommer och alla blev glada.

Nu blir det aldrig som förr men vi alla hennes vänner är tacksamma över att ha haft Marita som vän.

Arne Åkerson

äldste vän

Mer läsning

Annons