Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

Annons

Hans Hellichius, Gävle, har avlidit i en ålder av 85 år. Hans sörjs närmast av hustrun Kerstin, dottern Doris med familj samt syskonen.

*

Hans arbetade från början av 1960-talet och hela sitt yrkesverksamma liv, som ingenjör, på Korsnäs i Gävle. Där blev han tidigt engagerad i företagets bridgeklubb. Med entusiasm ledde han sedan klubbens verksamhet som ordförande och allt-i-allo i drygt 30 år.

Före flytten till Gävle bodde Hans i några år i Kumla. Där väcktes hans politiska intresse och han blev medlem i Ung Högern, som det då hette. Efter flitigt deltagande i såväl den politiska verksamheten som i dansaftnar, valdes han efter några år till ordförande. Det politiska engagemanget följde med till Gävle. Efter ett tag valdes han in i Moderaternas styrelse. Han blev så småningom föreningens kassör, en befattning han innehade i hela 25 år.

Redan under sin uppväxt i Halmstad blev kyrkan viktig för Hans och han blev en flitig gudstjänstbesökare. Intresset och känslan för kyrkan blommade upp i Gävle och tog sig flera uttryck. Han blev tidigt invald i Staffans kyrkoråd där han kom att stanna i många år. Under ett antal år var han även ordförande i Gävle församlingars fastighetsnämnd. Ett uppdrag där han mötte många intressanta och utmanande frågeställningar. Han var även ett antal år Gävles representant i stiftets revisionsgrupp.

Det största kyrkliga uppdraget var nog att Hans i nästan bortåt tre decennier arbetade som kyrkvärd i Staffans kyrka. Det var en uppgift han verkligen trivdes med och han lärde då känna såväl anställda som gudstjänstbesökare. Även dagar då många kunde ha förhinder, till exempel julafton, ställde Hans upp.

Mångsysslaren Hans hade naturligtvis även en viktig hobby. Det var frimärken. Han samlade huvudsakligen svenska märken. Såväl ostämplade som stämplade fanns i rikliga mängder. Allt noggrant systematiserat och ordnat i pärmar. Förstadagsbrev kom tidigt in i bilden och med tiden blev den samlingen nästan komplett. Men det som allt mer intresserade Hans var svenska häften, allt från de första handgjorda och framåt. Han fick en mycket imponerande samling och blev en verklig expert inom detta område. Han bevakade frimärksauktioner över hela landet och deltog även gärna i Gävle frimärksklubbs möten.

Hans Hellichius var en mycket populär person. Han kunde ta alla typer av människor och fick lätt vänner. Han var mycket allmänbildad  och kunde prata om nästan allt. Han utstrålade dessutom en stor värme, som gjorde att man kände ett stort välbefinnande i hans sällskap. Vi är många som känner en stor saknad efter en kär vän, men vi kommer med djup tacksamhet att minnas honom för allt han gav.

Jarl Hellichius

Mer läsning

Annons