Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord/Joppe Olson

/
  • Jonas Joppe Olson (längst till höger) tillsammans med sin bror Claes Olson och Thomas Di Leva på krogen Allstars i Gävle julen 2012.   Foto: Peder Andersson

Annons

Jonas Joppe Olson, Gävle, har avlidit i en ålder av 52 år. Närmast anhöriga är mamma Monika, pappa Göran samt bror Claes Olson med familj.

*

Joppe kunde få mat och jazz att svänga.

Joppe Olson är den största matälskare och jazzkatt jag träffat och få förmånen att lära känna. Han hette Jonas, men ingen kallade honom för något annat än Joppe.

Joppe Olson kunde få både mat och musik att svänga rejält. Han satt bakom trummorna på Thomas Di Levas debutplatta Marginal Cirkus redan 1982. Tillsammans med basisten Erik Hellström skapade Joppe möjlighet för Di Leva att experimentera och söka efter vad som skulle komma att bli en folkkär artist några år senare. Men pop och rock var egentligen inget för Joppe. För han var en jazzkonnässör och -älskare ut i fingerspetsarna. Miles Davies, John Coltrane, Ornette Coleman, Charles Mingus, Sun Ra, ja, de allra flesta stora ville han alltid diskutera när vi sågs. Han förstod och delade deras själsliga gemenskap på riktigt.

Efter DiLevas andra album På ett fat 1985 la Joppe Olson trumpinnarna på hyllan för att ägna sig åt sin andra stora talang på heltid. Matlagning. Det skulle ta alldeles för mycket plats och tid att berätta om alla stjärnkrogar och -kockar han arbetat med genom åren. Men mina största matminnen av Joppe Olson fick jag under 1990-talet när han var med och såg till att Hannas Krog och hennes systrar Spisen, Ocean, Tempel Bar och Hannes Deli under Elisabeth Aronsson och Lotta Andreasson ledning var de allra hetaste i Krogstockholm under några år. Det var han som låg bakom deras framgångsrika menyer.

Under mina år som redaktör på SvD under samma tid var jag med och tog in några artiklar Joppe Olson skrev om musik och mat tillsammans med Conny C Lindström under pseudonymen The Happy Kitchen Twins. De liknande inget annat jag läst, det var friformsjazz, matlagning, filosofi och mycket läsvärt.

Visst var Joppe lite kantstött av livet de senaste åren här hemma i Gävle igen, det ska inte förnekas, men han var en sann konstnär som satt fler spår i mat- och kulturlivet i Sverige än de flesta av oss kan drömma om att få göra under en hel livstid. Joppe Olson blev 52 år.

Anders Sundin

Mer läsning

Annons