Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: Kvinnliga brandmän

/

RÖRBERG På Gästrike räddningstjänst finns bara en kvinnlig brandman på heltid.
Nu sökes fler.
- Tjejer klarar jobbet lika bra som killar, säger den kvinnliga brandmannen Marie Rosen Engström.

Annons
Flammorna slickar väggar och tak längst inne i en långsmal container vid Rörbergs flygplats. Mitt i hettan och den svarta röken ligger en kropp som inte rör på sig alls. Nu närmar sig två brandmän elden på knä medan de sprutar vatten på lågorna. De får grepp om den livlösa kroppen och börjar ta sig tillbaka ut fortast möjligt.

Åter ute med himlen som tak plockar de av sig hjälmarna, visiren, andningsmaskerna och tuberna med andningsluft. Sist drar de av sig varsin grå huva.
Och då visar det sig att brandmännen är Johanna Blomfeldt och Emelie Eklöf som går den tvååriga utbildningen "Skydd mot olyckor" och nu gör sin praktik på Gästrike räddningstjänst. Den svedda kroppen som släpats ut är en docka. Alltihop har rört sig om en övning.
- Svårast är att få rätt strålteknik. Man måste veta hur mycket vatten man ska spruta på elden och från vilken vinkel man ska spruta, säger Johanna.
- Jag började utbildningen för att jag gillar utmaningar. Jag känner att jag gör något värdefullt och tycker uppgifterna är varierande, säger Emelie.

Kvinnor i deras yrke är annars någonting mycket sällsynt. På Gästrike räddningstjänst finns bara en heltidsanställd brandman som är kvinna. Hon heter Marie Rosen Engström.
- Jag tror tjejer klarar jobbet lika bra som killar. När jag tar på mig branddräkten är jag varken kvinna eller man utan en person i en grupp som ska göra en räddningsinsats, säger hon.
Men om kvinnorna är få i Gästrikland så är läget än värre i storstadsregionerna. Räddningschef Mats Granat berättar att det bland räddningspersonalen i Stockholm, Göteborg och Malmö inte finns några kvinnor alls.
- Inträdeskraven i storstäderna är för svåra. Kvinnorna klarar inte fystesten.

Vill man jobba som brandman i Gästrikland måste man kunna gå på ett löpband i en viss lutning med branddräkt och packning.
- Räddningspersonalen måste också varje år testa sig som rökdykare. För att klara testet krävs god kondition, styrka och rörlighet.
Nu vill Sveriges Räddningstjänster ha en jämnare könsfördelning och kommer därför den 29 mars anordna en dag när kvinnor får pröva på vad livet som brandman innebär.
- Men vi vill inte bara ha in fler kvinnor i yrket. Vi vill också ha in folk med annan etnisk bakgrund, säger Mats Granat.

Mer läsning

Annons