Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soporteringen startade för länge sen

I stället för aska och grismat sorterar vi batteri och kompost. Dagens sopsortering kan verka modern men att skilja på sina sopor för bästa utvinning är knappast något nytt.

Annons

Trodde du att sopsortering var något nytt? Då trodde du fel. Redan 1919 sorterade vi våra sopor. I stället för kompost, brännbart, farligt avfall och hushållssopor så sorterade man i aska, svinmat, skräp och gödselsopor.

– Man kan verkligen säga att vi har gått tillbaka till början på 1900-talet. Även då låg soptippen på Sörby Urfjäll, ungefär 100 meter bort från där vi ligger nu, säger Bo Ericsson på Gästrike Återvinnare.

Då jobbade Greta Garbos pappa som sopgubbe och hämtade avfallet med häst och vagn. 1936 köpte Gävle kommun in sin första sopbil och på 50-talet kom den modell som håller än i dag.

– Det är inte stor skillnad, bara småsaker.

Mängden sopor har ökat drastiskt de senaste åren, till skillnad från mängden vi lägger på deponi. 1991 lade Gävleborna 42 000 ton sopor på deponi.

– Du kan ju föreställa dig vilket berg av avfall som låg där. Nu går det mesta till återvinning, säger Ericsson.

Förra året deponerade vi endast 2 626 ton. Det kan låta mycket men är endast cirka nio procent av den totala mängden insamlat avfall från återvinningscentralerna under 2007.

Avfallsmassan går oss inte förbi utan hinder. Även om återvinningscentralen på Sörby Urfjäll är stor så har Gästrike Återvinnare problem med trängsel. Folk hör även av sig till dem och klagar över att det är krångligt att återvinna, speciellt större saker som man inte kan lämna på sin station i närheten.

Det klagas mycket över sopstationer som lägger ner och det är Mia Steinbach på Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB, väl medveten om. Finns det då resurser och underlag för att ta hand om avfallen nu när sopsortering är självklart för de flesta?

– Ja, för i stället får man fastighetsnära insamlingar som hyresvärden har ansvar för. Det betyder att stationerna finns i eller precis utanför din fastighet, säger hon. Vi vet att vissa har hamnat i kläm men vi jobbar på att förbättra de områden, säger hon.

Mer läsning

Annons