Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarka på Högbo ridklubb: "Det här är katastrof och vi måste stänga"

Näsflöde, hosta och feber.
Nu har den dödliga hästsjukdomen kvarka konstaterats hos en av privathästarna på Högbo ridklubb. Anläggningen hålls stängd i två veckor.

Annons

Kvarka har upptäckts på Högbo ridklubb och anläggningen stängs i två veckor.

Det var under onsdagen som det upptäcktes att en av privathästarna hade en rinnande näsa, men var feberfri. Hästen isolerades ändå i väntan på svar och nu står det klart att hästen har drabbats av den smittsamma sjukdomen kvarka.

– Det här är katastrof och vi måste stänga anläggningen i två veckor nu, säger Lotta Sjöberg, anläggningsansvarig på Högbo ridklubb.

LÄS OCKSÅ: Ett lyft för Elin Dufva och Pirat under 2016: "Jag trodde aldrig att han kunde tävla på den här nivån"

Tidigare finns ett konstaterat fall av kvarka i ett privatstall i Kungsgården, men hur sjukdomen har kommit till Högbo ridklubb vill inte Lotta Sjöberg spekulera om.

– Vi har inte haft någon inflyttad häst till stallet på två månader. Men vi har haft ponnytävling nyligen och hästar där kvarka har upptäckts har varit här. Jag tror att vi har fått det utifrån, fast jag vill inte spekulera, säger hon.

Lotta Sjöberg tycker att det är otroligt tråkigt att stallet har drabbas. När de fick veta att det förekom kvarka i ett privatstall i Kungsgården har de varit extra noggranna.

– Vi har gjort allting som man ska och varit väldigt noga med hygien, eftersom det är en kontaktsmitta som krävs. En del hästar bli väldigt dåliga och kan dö, så det är allvarligt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Lönn siktar högt med Cekin: "Roligt att jag fått den här chansen"

Den drabbade hästen har nu flyttats från anläggningen. Högbo ridklubb tvingas att ställa in helgens hopptävlingar och anläggningen kommer att vara stängd i två veckor. Men Lotta Sjöberg hoppas att tävlingarna under vecka 10 blir av och hon vill uppmana besökare att fortsätta att vara försiktiga.

– Låt inte hästarna nosa på andra hästar och ta inte i andras hästar i onödan. Det smittar genom sekret såsom snor, säger hon.

Fakta kvarka

Varje år drabbas i snitt ett femtiotal stall av kvarka där en eller flera hästar insjuknar. Kvarkan, som är en smittsam bakterie, ställer till stora bekymmer för både hästar och hästägare.

Vid klassisk kvarka är symptomen nedsatt allmäntillstånd, feber, hosta, och varigt näsflöde. Lymfknutorna mellan ganascherna blir svullna och ömma och kan så småningom kan spricka.

Bakterien finns i nässekret hos sjuka hästar och sprids när en sjuk häst hostar och frustar. Bakterien finns också i varet från spruckna lymfknutor. Smittan kan spridas direkt eller indirekt. Direkt genom att en sjuk häst kan hälsa på andra hästar, till exempel genom att de står bredvid varandra i stallet, eller går i samma hage. Smittan kan också spridas indirekt, genom personer, inredning eller redskap som varit i kontakt med sjuka hästar.

Inkubationstiden, det vill säga tiden från att hästen träffar på smittan till att den insjuknar, är 3-14 dagar.

Källa: agria.se

LÄS OCKSÅ: Kvarka på Högbo ridklubb – två hästar sjuka

Mer läsning

Annons