Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora löneskillnader mellan rektorer

/
  • Leif Svensson, rektor vid Högskolan i Gävle, är bland de lägst betalda högskolerektorerna. Han tror att det delvis kan bero på att han jobbat i flera år som rektor och att lönerna succesivt höjts för de mer nytillträdda. Foto: Nick Blackmon, arkiv

GÄVLE Leif Svensson är en av de sämst betalda högskolerektorerna i Sverige. Högskolan i Gävles rektor hamnar fyra från slutet på lönelistan. I topp finns universiteten med anor; Uppsala, Göteborg och Lunds universitet.
- Bra kan alltid bli bättre naturligtvis men jag tycker att den är okej, säger Leif Svensson som ändå är nöjd med sin lön.

Annons
Det skiljer nästan 30 000 kronor per månad mellan Leif Svensson, Högskolan i Gävle, och Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet, enligt den sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort. Men Leif Svensson är nöjd med sina 65 200 kronor i månaden. Han tycker också att en relativt hög lön är viktig för den roll och det ansvar som en högskolerektor har.
- Mycket av det privata livet som lektor eller professor har man inte tid till, rektor är man 24 timmar om dygnet. När jag var ung skiftade jag till exempel alltid själv från sommardäck till vinterdäck men det har jag aldrig hunnit med som rektor, berättar Leif Svensson
Generellt har rektorerna vid de gamla universiteten högre lön än de mindre högskolorna. De har också fler studenter att ta hand om. Såväl Uppsala som Göteborgs, Stockholms och Lunds universitet har drygt 20 000 studenter att jämföra med ungefär 6 000 vid Högskolan i Gävle.
- Lönen är en summa av ingångsvärden där antalet studenter väger tungt. Sedan har det ju betydelse vad personen i fråga hade för lön på sitt senaste jobb och så handlar det nog om att man värderar akademiska meriter lite olika, säger Sven-Erik Wallin, departementsråd på utbildningsdepartementet, till Siren.
- Jag menar att en professor i ett naturvetenskapligt ämne som blir rektor får kanske bättre betalt än en humanist som är professor i klassiska språk, tillägger han.

Mer läsning

Annons