Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studier i Sverige ska vara avgiftsfria

/

GÄVLE Varför ska svenska studier vara gratis?
- Plånboken ska inte vara avgörande för vem som kommer in på högskolan, säger Elin Rosenberg, ordförande för SFS, Sveriges Förenade Studentkårer.

Annons
På de flesta håll i världen tar universitet och högskolor betalat för högre utbildning. Sverige och Norge tillhör undantagen sedan både Danmark och Finland beslutat att ta ut avgifter för utomeuropeiska studenter.
- Vi är för en avgiftsfri högskola där alla behöriga kan komma in. Plånboken ska inte vara avgörande. Dessutom främjas rörligheten och vi får en mer internationell högskola när utbildningen är gratis, säger Elin
Rosenberg.

Högskolan i Gävle och andra lärosäten får statliga pengar för varje utländsk student om antas och examineras.
Men även skattebetalarna tjänar på att betala utländska studenters utbildning, menar Elin Rosenberg.
- Sverige får ambassadörer i hela världen som skapar affärsförbindelser och kontakter. Om de utländska studenterna stannar i Sverige några år efter sin utbildning vinner skattebetalarna på det flera gånger om, säger hon.

Men systemet har ifrågasatts av flera borgerliga politiker. De menar att avgifter mycket väl kan införas om man samtidigt inrättar stipendier för studenter som har behörighet men saknar pengar.
- Med avgifter skulle svenska högskolor locka till sig färre utländska studenter, även om man inför stipendier.
- Dessutom skulle ett stipendiesystem kosta ungefär lika mycket skattepengar som det kostar att ha en avgiftsfri utbildning i dag, säger Elin Rosenberg.
Till hösten kommer regeringen att lägga en proposition som berör den avgiftsfria högskolan.
Innehållet i förslaget är fortfarande okänt.

Mer läsning

Annons