Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här tar de sig in på Forsmark

/

Närmare 70 aktivister från Greenpeace greps av polis sedan de på tisdagen tagit sig innanför de yttre staketen runt kärnkraftverken Forsmark och Ringhals.

Annons

På Forsmark användes stegar och på Ringhals klippte aktivisterna upp hål i staketet för att ta sig in strax före klockan 8 på tisdagsmorgonen.

Enligt Greenpeace var aktionerna ett stresstest som ska komplettera de tester som EU:s myndigheter gjort den senaste tiden och som resulterade i kritik mot Forsmark för att anläggningen är känslig mot strömbortfall.
– Vi tycker säkerheten är så dålig att alla reaktorer måste tas ur drift omedelbart. De utgör ett allvarligt hot mot människors säkerhet och hälsa. Det handlar både om det vi kan se i dag, att obehöriga kan ta sig in, men även sådant som tidigare stresstester visat, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige.

Enligt Vattenfall, huvudägare till både Ringhals och Forsmark, visade tisdagens aktion att säkerheten kring de båda kärnkraftverken fungerar "precis som det är tänkt". Syftet med det yttre skyddet att det ska fördröja inkräktare samtidigt som larmen går.

Av de omkring 50 aktivister som greps vid Forsmark misstänkta för olaga intrång var flertalet utländska medborgare, enligt Uppsalapolisen.

TT

Mer läsning

Annons