Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvboda växer och vill till Gävle

GÄVLE Älvboda friskola planerar att starta nya skolor i både Gävle och Tierp.
- Jag tror att vi kan dra i gång skolorna till höstterminen 2006, säger skolans rektor Johan Sennerfeldt.

Annons
Skolan i Gävle ska vara enparallellig, ta emot 180 elever och ha klasser från förskolan upp till klass sex.
- På sikt vill vi även att skolan ska ha ett högstadium, säger Johan Sennerfeldt.

Namnet på skolan kommer att vara Agnes von Krusenstjerna-skolan. Älvboda har tidigare ansökt om att få starta en skola i Gävle under det namnet och fått godkänt. Då fanns inte förutsättningarna men nu är det alltså aktuellt igen.
- Namnvalet beror på att Agnes von Krusenstjerna är en känd författare som kom från Gävle. Skolans inriktning är också mot litteratur, förklarar Johan Sennerfeldt.

Var skolan kommer att ligga om Skolverket godkänner ansökan är ännu oklart. Älvboda har tidigare varit i kontakt med Gävle kommun och visat sitt intresse för att överta Ytterharnäs skolas lokaler. Men det verkar inte vara aktuellt.
- På de möten vi haft med föräldrarna i Ytterharnäs gjorde de verkligen klart för oss att de vill att deras barn ska gå i en kommunal skola, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark.
- Ytterharnäs skola har tidigare haft svårt att få ekonomin att gå ihop men klarar de den så blir skolan kvar, tillägger han.

Johan Sennerfeldt säger att de kommer att starta den nya skolan även om de inte får flytta in i Ytterharnäs skola.
- Gärna i det området eller så i de södra delarna av Gävle. Allt beror på att vi hittar bra lokaler som vi vill ta över, säger han.
Jens Leidermark var i går inte medveten om friskolans nya planer. Han tror att nämnden kommer att säga nej till att de ska få etablera sig i Gävle men det är Skolverket som fattar det slutgiltiga beslutet.
- Om Skolverket säger ja får vi försöka att ta kontakt med dem, säger Jens Leidermark.

Om kommunen ska försöka att ställa en skola till deras förfogande, på samma sätt som man försökte göra i fallet med Steneberg och friskolan Prolympia, kan Jens Leidermark inte svara på i dagsläget.

I Tierp vill Johan Sennerfeldt att den nya friskolan ska ta över Toboskolans lokaler. Där handlar det om 80 elever i klasser från förskolan upp till klass sex.
- Vi har faktiskt blivit kontaktade av föräldrar som vill att vi ska starta i Toboskolan, säger Johan Sennerfeldt.
- Jag tror att Skolverket kommer att godkänna båda ansökningarna. Det blir nog inga problem, säger han.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons