Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresförhandling klar i Älvkarleby

GÄVLE Hyrorna i Älvkarlebyhus höjs med 2,4 procent den första april.Det står klart sedan förhandlingarna mellan Älvkarlebyhus och Hyresgästföreningen blev klara på tisdagen.

Annons
- Vi är relativt nöjda med resultatet, säger förhandlingsledaren Catrin Tranberg på Hyresgästföreningen.
- Eftersom taxorna på framförallt sopor och fjärrvärme har gått upp måste vi gå med på en viss höjning. Men vi har ändå nästan halverat det krav som Älvkarlebyhus hade, säger hon.

För tio lägenheter höjs dock hyran betydligt mer. Lägenheterna i Lanforsen i Älvkarleö, som Älvkarlebyhus köpt av privat fastighetsägare, får en hyreshöjning på sammanlagt sju procent, uppdelat på två tillfällen.

- Hyrorna där är väldigt låga idag. För en lägenhet på 80 kvadratmeter har man bara betalat 2 982 kronor. I andra områden får man betala minst 1 000 kronor mer för en sådan lägenhet, och även om Lanforsen ligger mindre centralt är det inte motiverat med så stor skillnad, förklarar Catrin Tranberg.
- Vi måste gå med på en höjning för att inte andra områden ska behöva betala för upprustning i Lanforsen i framtiden. Och hade en annan privat fastighetsägare köpt området skulle höjningen ha kunnat bli ännu större, säger hon.

För övriga lägenheter hade Älvkarlebyhus begärt 4,6 procents hyreshöjning, vilket motsvarar drygt 200 kronor kronor för en normalstor trea.
Nu stannade hyreshöjningen på 102 kronor i månaden för en normal trea.
För Lanforsen prutade hyresgästföreningen ner kravet från tio procents höjning till fyra procent i april och ytterligare tre i oktober.

Älvkarlebyhus ville också ta ut en avgift på 60 kronor i månaden av samtliga hyresgäster för att kunna dra in bredband i samtliga lägenheter.
Men innan det blir aktuellt ska man göra enkät bland hyresgästerna för att se hur stort intresset är för bredband.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons