Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir värmen miljövänligare

/
  • Cecilia Jennehag och Lars Skytt hjälptes åt med första spadtaget för den nya biopanna som ska ge delar av Älvkarleby fjärrvärme. I bakgrunden skymtar delar av styrelsen i Älvkarleby Fjärrvärme och den panna som ska ersättas. Foto: Leif Jäderberg

ÄLVKARLEBY Nu byggs en ny biopanna i Älvkarleby.
När hetvattnet börjar levereras i oktober minskar koldioxidutsläppen med 750 ton per år.
- Det är för miljöns skull vi gör det här, säger Claes Forsberg, vd i Älvkarleby Fjärrvärme.

Annons
Kommunalrådet Lars Skytt och fjärrvärmebolagets nya tekniska chef Cecilia Jennehag tog första spadtaget på torsdagen.
- Den här investeringen ligger helt rätt, säger Lars Skytt, s.
- I dag eldar vi Östangård med olja. När det här kommer i gång har vi bara ett par oljeeldade kommunala byggnader kvar, säger han.

Den nya värmepannan ersätter den panna vid Furuvägen som tidigare gett värme till hyreshusen i Riddersdal. Men nu byggs kulvertar också till Sörgärdets skola, Lindgården, Östangård och Röda området.
Ett hundratal villaägare i Östanån skulle kunna ansluta sig till det nya nätet. Men hittills har bara fem villaägare på Åkervägen nappat.
- Jag tror att det blir fler i framtiden. Det finns ett stort tryck efter att få fjärrvärme, men det tar nog lite tid, säger Claes Forsberg, vd i Älvkarleby Fjärrvärme.

För Älvkarleby Fjärrvärme handlar det om en mycket stor investering, på totalt elva miljoner kronor.
- Det är lika mycket som vi satsade när vi byggde ut fjärrvärmen i Skutskär. Vi utökar våra leveranser av fjärrvärme med tio procent genom den här utbyggnaden, säger Claes Forsberg.
Solfångarna på Riddersdalsvägen som monterades för tio år sedan kommer att finnas kvar och ge varmvatten under sommarmånaderna. Den nya pannan ska eldas med pellets, men det finns möjlighet att gå över till flis i framtiden.
- Kommunen flisar en hel del trädgårdsavfall och har egna marker där det röjs en del. Kan vi utnyttja det skulle vi få ett bättre pris än på pellets, säger Claes Forsberg.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons