Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjan till Messing om Upptåget

ÄLVKARLEBY Politikerna är oroliga över ett folkligt misstroende mot demokratin om det inte blir någon förlängning av Upptåget från Tierp till Gävle. I ett brev till infrastrukturminister Ulrica Messing vädjar kommunstyrelsen nu om hjälp.

Annons
- Trots det stöd som finns i direktiv, program, strategier, planer och policydokument för en sammanknytning av regionaltågstrafiken i Uppsala och Gävleborgs län ser vi med frustration att det ändå saknas ett övergripande ansvar när det gäller planering av länsöverskridande trafik, skriver kommunalrådet Lars Skytt, s, och kommunens planerare Karl-Åke Lindblad.

De vädjar att Ulrica Messing ska medverka för att överbrygga problemen som dyker upp när man ska planera kollektivtrafiken över länsgränserna. Som det ser ut i dag så ifrågasätts till och med ett pendeltåg mellan Uppsala och Gävle, främst av de båda landstingen, trots att det av just det skälet har lagts ner åtskilliga miljoner kronor i arbetet med ett dubbelspår på sträckan. Något som är ett gigantiskt slöseri med samhällsresurser om inte regionaltågen kommer att trafikera banan, anser brevskrivarna.
Ett Upptåg som stannar i Mehedeby, Marma, Älvkarleö, Skutskär och Furuvik på vägen är en överlevnadsfråga för Älvkarleby kommun och något som medborgarna har sett fram emot i decennier.

Då kan de bo kvar på landsbygden och pendla till jobb och skola i större städer som Gävle, Uppsala och Stockholm. Börjar man tveka kring denna satsning nu är den kommunala ledningen orolig över framtiden.
- Vi är allvarligt oroade över att ett djupt misstroende mot demokrati, politik och planering kommer att uppstå om regionaltrafiken inte kommer till stånd, skriver de.
Statsrådet Ulrica Messing vill inte kommentera brevet just nu, men låter hälsa att man ska behandla frågan på något sätt.

Mattias Jonsson Kjellin
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se


Mer läsning

Annons