Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdhögskola i Stockholm ger jobb

/

Har du en ganska färsk examen från en specialhögskola i Stockholm? Då hade du säkert lätt att få jobb.
Oddsen att snabbt få jobb tycks vara lägre med en examen från Gävle, Kalmar eller Umeå.

Annons

Drygt sju av tio, 73 procent, av dem som tog en högskoleexamen 2004/05 hade fått ett jobb 2006, visar en rapport från Högskoleverket. Läkare och logopeder hör till dem som snabbast kommer in på arbetsmarknaden. Men också civil- och högskoleingenjörer, lärare och sjuksköterskor hade relativt lätt att få jobb.
Tandtekniker och konstnärer hade däremot en tuff start i yrkeslivet. Endast tre av tio i dessa yrkesgrupper hade tillräckligt hög inkomst (175 400 kronor eller mer under 2006) för att räknas som etablerad på arbetsmarknaden.

Högskoleverket har också jämfört hur det gått för studenter från olika lärosäten. Nischade lärosäten i Stockholmsområdet ligger i topp: Sophiahemmet och Röda Korsets högskola som utbildar sjuksköterskor, Handelshögskolan, Gymnastik- och idrottshögskolan samt Lärarhögskolan.
Längst ned på listan finns Högskolan i Kalmar, Luleå tekniska universitet, Högskolan i Gävle och Umeå universitet.
Ordningsföljden mellan lärosätena har inte ändrats nämnvärt under 2000-talet.
Enligt Högskoleverkets rapport beror skillnaderna dels på att arbetsmarknaden ser olika ut i olika delar av landets, dels på lärosätenas inriktning. Sjuksköterskor till exempel hör till de efterfrågade yrkesgrupperna och Stockholms- och Göteborgsregionerna har ropat efter arbetskraft. På orter som Kalmar tycks däremot utbildningsutbudet vara större än den lokala arbetsmarknaden, enligt rapporten.

Rektorn vid Högskolan i Kalmar, Agneta Bladh, instämmer:
– Vi har en hel del utbildningar som det inte finns en arbetsmarknad för i Kalmar. Men jag är inte så oroad, för jag ser att våra studenter ändå kommer ut på arbetsmarknaden, säger hon och jämför med en lokal undersökning.
Enligt den förvärvsarbetar nära nio av tio som tog examen 2004. Skillnaden kan bero på att Kalmar följt upp sina studenter senare.
Lars Lustig, universitetsdirektör vid Umeå universitet, har också sett en sådan fördröjning.
– Vi är ett stort universitet med en ganska liten regional arbetsmarknad. Det betyder att vi är riksexporterande till arbetsmarknaden – insteget på arbetsmarknaden blir lite uppskjutet eftersom våra studenter i ganska hög grad behöver etablera sig på andra orter. Mätt under en längre tidsperiod är vi ikapp och förbi de andra lärosätena, säger han.

Mer läsning

Annons